21 Aralık 2024
  • İstanbul25°C
  • Ankara22°C
  • İzmir28°C

TOKİ DE DENETLENSİN

Kalkınma Bakanlığı inşaat ve müteahhit hizmetleri için rapor hazırladı.

TOKİ de denetlensin

25 Eylül 2014 Perşembe 10:37

KALKINMA Bakanlığı Torun Center’daki kazanın ardından inşaat ile ilgili rapor hazırladı. Raporda kamu-özel ayrımı yapmadan TOKİ başta tüm projelerin denetlenmesi gerektiğine dikkat çekildi.

KALKINMA Bakanlığı, başta TOKİ projeleri olmak üzere kapsam dışında tutulan tüm projelerin denetim kapsamına alınması gerektiğine dikkat çekti. Bakanlığın hazırladığı Özel İhtisas Komisyonu Raporu’nda, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da eleştirdiği hızlı yapılaşmanın inşaatlarda kalite sorunu yarattığı belirtilerek, “Müteahhitlik kesimini yakından ilgilendiren en önemli sorun kalitesiz üretimin neden olduğu itibar kaybı ve imaj erozyonudur. İhalelerde kıyasıya fiyat kırma yarışı ve kalitesiz yapı üretimi nitelikli iş yapan firmaların giderek artan oranda piyasadan dışlanması sonucunu doğurmuştur. Müteahhitlik sektörüne girişte hiçbir asgari koşulun bulunmayışı sektörde yaşanan imaj erozyonunun temel nedenlerinin başında gelmektedir” denildi. 

KAMU-ÖZEL AYRIMI 

Torun Center’daki asansör faciasıyla TOKİ’nin inşaatlarındaki denetim eksikliği gündeme gelirken, bakanlığın inşaat ve müteahhitlik hizmetleriyle ilgili hazırladığı Özel İhtisas Komisyonu Raporu, sektördeki olumsuzlukları gözler önüne serdi. Sayıları 300 bine yaklaşan çoğu çürük müteahhitin sektörde sorun yarattığına dikkat çekilen raporda şöyle denildi:  “Yapıların sadece taşıyıcı sistemin dayanıklılığı açısından değil yapıya ait sağlık, güvenlik, çevre, enerji verimliliği gibi unsurlar açısından değerlendirilmesi, yapı üretiminde kalitenin güvence altına alınması hedeflenmelidir. Ayrıca mevcut yasada kamu-özel ayrımı yapılmadan kapsam dışında tutulan yapıların kapsama alınması gerekmektedir. Yapı denetimi inşaat ruhsatı alınmasından başlayıp yapı kullanma izni alınıncaya kadar geçen süreçte aralıksız tüm süreci kapsamalıdır.”  Yapı denetim sözleşmelerinin de karşılıklı hak ve yükümlülükleri adaletli bir şekilde içermesi gerektiğini belirtilen raporda “Örneğin yapı denetim firması veya teknik müşavirlik firmaları müteahhitlerle müteselsilen sorumlu tutulmamalı, her kuruluşun sorumlulukları vereceği hizmetle ilişkili, orantılı ve sınırlı olmalıdır” denildi.


Torunlar, Geda ile anlaşmayı bitirdi

TORUNLAR Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) 10 işçinin hayatını kaybettiği “Torun Center Projesi”nde, insan ve yük taşıma asansörlerinin montaj, bakım ve onarımına ilişkin olarak Geda Major ile imzaladığı sözleşmeyi şirketin yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle feshetti. Torunlar GYO’dan KAP’a yapılan açıklamada, “İnsan ve Yük Taşıma Asansörü Kiralama Sözleşmesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca açılan soruşturma dosyası kapsamında ortaya konan belge ve bilgiler ile dosyaya sunulan ön bilirkişi raporuna istinaden firmanın sözleşmesel yükümlülüklerini yerine getirmediğinin anlaşılması üzerine Torunlar GYO-Torunlar Gıda Proje Ortaklığı tarafından fesih edilmiştir” denildi. İstanbul Mecidiyeköy’de yıkılan Ali Sami Yen Stadı’nın arazisine yapılan Torun Center’da 10 işçi asansörün 32’nci kattan zemine çakılması sonucu hayatını kaybetmişti.

hurriyet

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.