DKY İNŞAAT KAĞITHANE’Yİ DÖNÜŞTÜRECEK!
Geçtiğimiz hafta Tuzla Lokum Evler projesini satışa çıkaran DKY İnşaat Kağıthane’de 2 yeni kentsel dönüşüm projesine start vermeye hazırlanıyor.
05 Ekim 2014 Pazar 12:04
DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, Kağıthane projeleriyle birlikte toplam 8 yeni projeye 3 milyar TL’lik yatırım yapacaklarını söyledi…
Geçtiğimiz hafta Tuzla Lokum Evler projesini satışa çıkaran DKY İnşaat, 8 yeni projeye daha start vermeye hazırlanıyor. Kartal, Göztepe, Yenisahra, Sultanbeyli, Kadıköy ve Suadiye’de proje geliştirme çalışmalarını sürdüren DKY İnşaat, Avrupa Yakası’nda Kağıthane’de 2 yeni projeyi daha portföyüne ekledi. 8 ayrı projede yaklaşık 3 bin konut geliştireceklerini belirten DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, 3 bin konuta 3 milyar TL yatıracaklarını söyledi. İşte tüm detayları ile o projeler…
1 HAFTADA YÜZDE 50’Sİ SATILDI
Geçtiğimiz hafta Tuzla Lokum Evler projesinin satışlarına başladınız. Nasıl gidiyor satışlar?
Metropolist Yapı ile ortaklaşa geliştirdiğimiz Lokum Evler projemizin lansmanını geçen hafta yaptık. 720 konutluk bir proje. 4 etaptan oluşuyor. İlk etap satışlarına başladık. İlk etapta 110 daire var. 1 hafta 50 adet daire sattık.
LOKUM EVLER İKİNCİ ETAP KASIM’DA SATIŞTA
İkinci etap ne zaman satışa çıkacak?
İkinci etap muhtemelen Kasım ya da Aralık gibi satışa çıkacak.
Metropolist Yapı ile neden bir ortaklığa gerek duydunuz? Yollarınız nasıl kesişti?
Eski şirketimizden(Dumankaya) ayrılmadan önce Metropolist Yapı ile bize ait olan bir arsa üzerinde bir proje geliştirdik; Metrowin Tower… Bu da tamamlanmak üzere. İşbirliğimizin her iki taraf için de faydalı olabileceğini düşündüğümüz için Lokum Evler’i de birlikte geliştirmeye karar verdik.
Başka projelerde de DKY ve Metropolist Yapı’yı birlikte görecek miyiz?
Şu an 2 projede ortaklığımız var. Kapımız açık. Birlikte hareket etme noktasında bazı projelerde değerlendirebiliriz. Bugün için başka bir proje yok. Ama yarın ne olur bilemeyiz.
Son birkaç yıldır firmalar genellikle bir ortakla birlikte proje geliştirme eğilimine girdi. Malum İstanbul’da hala birçok lokasyon imar sorunları ile boğuşuyor. Firmalar ortaklıkla sermayeyi mi paylaşıyorlar riski mi?
Her ikisi de diyebiliriz.
KARTAL PROJESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
Yeni yatırım planlarınız neler?
Şu anda Kartal’da Praktiker arazisi üzerinde bir proje geliştireceğiz. Ruhsat süreci devam ediyor. Ekim ayının sonlarına doğru bu projemizi de satışa çıkaracağız. Yıkım işleri yapıldı. Bayramdan sonra hafriyat çalışmaları başlayacak. Yaklaşık 350 konut ve ticari birimler yer alacak.
Kartal projenizde ortalama fiyatlar ne kadar olacak?
Ortalama metrekare fiyatı 4 bin-4 bin 500 TL’den satışa çıkacağız.
2014 yılını Lokum Evler ve Kartal projenizle mi kapatacaksınız?
Yeni projelerimiz var. Yenisahra, Maltepe, Kadıköy, Suadiye, Sultanbeyli ve Göztepe projelerimiz var. Ama bunlara 2015 yılında start vereceğiz.
YENİSAHRA’DA HEDEF 240 DÖNÜM
Yenisahra’da ciddi emek sarf ediyoruz. Bir ve ikinci etapta ciddi aşamaya geldik. Yaklaşık 60 dönüme yakın bir yer için imzalar atıldı. Hedefimiz 240 dönüm. Ciddi bir alan. Yüzel bir planlama ile mahalle konseptini buraya uygulamaya çalışıyoruz.
KAĞITHANE’DE DÖNÜŞÜM PROJESİ
Yine Avrupa Yakası’nda Çeliktepe’de ve Kağıthane’de 2 ayrı projemiz olacak. Her ikisi de kentsel dönüşüm projesi.
Kağıthane projeniz hakkında biraz bilgi alabilir miyim?
Şu anda çalışmalar devam ediyor. Netleşmediği için bir şey söylemek doğru olmaz. Ama farklı bir tarzla yeni bir ürün yapacağız. Şekillensin paylaşacağız. Projeye 2015’in ilk yarısında start vermeyi planlıyoruz.
3 BİN KONUT 3 MİLYAR TL YATIRIM
8 ayrı projede 3 milyar TL’lik yatırım yapacağız. Toplam 3 binden fazla konut geliştireceğiz.
Kağıthane projeleri de bunlara dahil.
Fikirtepe’de kentsel dönüşüm düşünüyor musunuz?
Hayır. Yenisahra daha pozitif bir saha. Biz Ataşehir İmar İskan Blokları’na da teklif verdik. Orada Mesa ile yarıştık. Mesa imar 6 ayda çözülecek dediği için Mesa’yı tercih ettiler. Biz 24 ay demiştik çünkü. Hayırlı olsun.
Babacan yüksek binalar yerine alçak katlı yatay binalar yapılmalı şeklinde bir açıklama yapmıştı. Sizce bu uygulanabilir mi?
Bu neye nereden baktığınıza bağlı. İnşaatçının tercihi her zaman yataydır. Maliyeti daha uygundur, alıcıya daha uygun satar.
Dikeyleştiğiniz anda maliyetler artıyor. Ve satış rakamları direk yukarı çıkar. Yatay yapı için arsa lazım. Kentsel dönüşüm yaptığınız yerlerde bir yoğunluk var zaten. O yoğunluğu hem kaliteli hale getireceksiniz bir de üzerine inşaat yapacaksınız. Bu durumda mecburen yükselmek zorunda kalıyorsunuz. 50-60 katlı binalara ben de çok sıcak bakmıyorum. Ama 20 katlı bir binayı bizim yüksek kabul etmemiz gerekiyor artık. Yani bazı alanlarda evet yapılabilir alçak katlı binalar ama bazı yerlerde de yükselmek zorundasınız.
KDV’DE İNDİRİM OLMAZSA FİRMALAR DÖNÜŞÜM PROJELERİNE YÖNELİR
KDV konusu tekrar gündeme geldi. Sizce bu konuda bir iyileştirme yapılır mı?
Yüzde 18’lik KDV uygulaması zaten yanlış bir karar. Deprem faktörünün olduğu bir ülkede konutların yenilenmesi, satışların hızlanması ve insanların daha nitelikli konutlara sahip olması önemli bir unsur. Yüzde 18 KDV sonuçta müşterinin cebinden çıkacak. Biz sadece aracıyız. Bizim görevimiz inşaatı yapmak. Eğer KDV’de de indirim olmazsa bence firmalar yüzde 1 KDV’li arsalara ve kentsel dönüşüm projelerine yönelir. Yüzde 18 KDV’ye tabi olan arsalarla çok fazla ilgilenmeyecek bence. Yüzde 18 KDV’li projeler henüz çıkmadı. Çıkmaya başlayınca satışlara muhakkak olumsuz etkisi olacak.
2014 yılının son çeyreğine girdik. 2015 yılına ilişkin beklentileriniz ne yönde?
Uluslararası alanda rahat kalırsan 2015’in de 2014 gibi geçeceğini düşünüyorum. Kötümser bakmıyorum. Baksak zaten yeni proje geliştirmeyiz.
RÖPORTAJ:ŞENGÜL KIRMIZITAŞ
htemlak
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2008 - 2018 Haber İnşaat
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.