21 Aralık 2024
  • İstanbul25°C
  • Ankara22°C
  • İzmir28°C

KONUT FİYATLARI ARTMAZSA...

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Artan maliyetlerin fiyatlara yansıtılmaması nedeni ile karlılık çok düştü. Önümüzdeki dönemde, iki haneli rakamlarla zam yapılmazsa sektör bunu kaldıramaz.

Konut fiyatları artmazsa...

08 Aralık 2014 Pazartesi 07:38

Markalı konut üreticilerinin bu yükü kaldıracak gücü kalmadı.” dedi. Türkiye genelinde konut fiyatları, Reidin ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin(GYODER)  ‘Yeni Konut Fiyat Endeksi’ raporuna göre , 2014’ün 10 aylık döneminde geçen yıla oranla yüzde 7,30 oranında arttı. Türkiyenin lokomotif sektörü olan inşaat sektörü,artan girdi maliyetlerini kendi içinde sübvanse etti.Ancak son veriler,artık sektörün kendi sübvanse ettiği girdi maliyetlerindeki artışı fiyatlara yansıtmaya başladığını gösteriyor. 

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, fiyat artışını ve önümüzdeki dönemi şöyle değerlendirdi:

‘Yeni konut fiyatları, Ekim Ayı’nda bir önceki aya göre yüzde 1,33, yıllık bazda ise yüzde 7,30 seviyesinde artış gösterdi. Döviz kurlarında seçim sonrası gerileme yaşansa da,17 Aralık’tan bu yana doların yüzde 20’e yakın yükselmesi, konut maliyetlerine de zam olarak yansıdı. Türkiye genelinde ortalama konut m2 satış fiyatı 2.357 TL, İstanbul genelinde 3.043 TL’yi bulmuştur. Yıllık satış fiyatlarındaki değişimlere bakıldığında, %22,19 oranı ile en yüksek artış İstanbul ilinde gerçekleşmiştir.

İnşaat malzemeleri fiyatlarının son bir yılda yüzde 35-40’lara varan oranda arttığını,özellikle merkezi lokasyondaki arsa fiyatlarının da  yüksek oluşu ve yükselişin devam etmesinden dolayı, ülkemizde erişilebilir konut üretiminin gittikçe zorlaştığını ifade eden Demir,yaptıkları projelerde sosyal donatı alanlarının da fazla oluşunun maliyetlere yansıdığını belirtmiştir:

’Yeni yaptığımız projeler, konut sunmanın ötesine geçerek sosyal alanlara da geniş yer verdiği için normal daireden daha yüksek fiyatlara satılıyor.’

Konut üretiminde gözardı edilmemesi gereken unsurlardan biri de KDV maliyeti. Henüz yeni KDV maliyetli konut satışı hayatımıza tam anlamı ile girmedi.Bu açıdan bakıldığında,ortaya çıkan tabloda inşaat sektörü, kendi maliyet yükünü kendi taşımaktadır.

Markalı konut üreticileri,sözkonusu maliyet artışlarını tüketicilere yansıtmamak için ellerinden gelen herşeyi yaptılar,bundan dolayı da kar majları %10-%15 seviyelerine inmiş durumdadır ve bu marj daha da düşecek gibi görünüyor.Konut sahibi olmak isteyenler için şu anda var olan konut fiyatlarının beklenen iki haneli zamlardan önceki son fırsat fiyatları olduğunu da vurgulayan Demir:

‘Maliyetlerin fiyatlara yansıtılmaması nedeni ile karlılık daha önce de belirttiğim üzere çok düştü.Önümüzdeki dönemde,iki haneli rakamlarla zam yapılmazsa sektör bunu kaldıramaz.Markalı konut üreticilerinin bu yükü kaldıracak gücü kalmadı.Bu karamsar tablonun 2015’te de devam etmemesi için tüm sektör temsilcilerinin ortak bir noktada buluşarak,sektörü hem üretici hem tüketici açısında cazip kılacak koşul ve şartları oluşturmak gerekiyor.Aksi takdirde bıçak kemiğe dayanmış durumdadır.’

hurriyet

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.