30 Aralık 2024
  • İstanbul25°C
  • Ankara22°C
  • İzmir28°C

KOÇOĞLU İNŞAAT İFLAS ERTELEME İSTEDİ

Türkiye’nin 2.’inci en büyük havalimanı olması beklenen Çukurova Havalimanı’nı inşa eden Koçoğlu İnşaat iflas erteleme istedi.

Koçoğlu İnşaat iflas erteleme istedi

31 Aralık 2014 Çarşamba 07:22

Mahkeme şirketin yönetiminde kayyum atadı. Dört dönem, İnşaat ve Sanayi İşverenleri Sendikası (İNTES) başkanı olarak görev yapan Şükrü Koçoğlu’nun başında bulunduğu Koçoğlu’nun mali sıkıntıya, havalimanı projesi nedeni ile girdiği anlaşıldı. Bugüne kadar üstlendiği projelerin değeri 4.5 milyar lirayı aşan Koçoğlu’nun, havalimanı projesi için 3-4 şirket ile ortaklık görüşmeleri yürüttüğü öğrenildi. Temeli geçtiğimiz yıl atılan Çukurova Havalimanı, İstanbul'da devam eden 3.'üncü havalimanından önce bitmesi durumunda Türkiye'nin en büyük havalimanı olması bekleniyordu.

357 milyon Euro bedelle Çukurova Havalimanı projesini ‘Yap-İşlet-Devret’ modeli ile üstlenen Koçoğlu İnşaat Sanayi Tarım ve Hayvancılık Tic. A.Ş., yaşadığı mali sıkıntıyı aşamayınca Ankara 11. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne iflas erteleme talebi ile başvurdu. Mahkemeye sunulan bilançolarda, şirketin borca batık durumda olduğu belirtildi.

2 BANKA KREDİYİ İPTAL ETTİ
Şirket adına Av. Ayşe Duygu Özalp imzası ile mahkemeye sunulan başvuru dilekçesi ve hazırlanan iyileştirme raporunda mali sıkıntıya neden girildiği de anlatıldı. Buna göre, geçtiğimiz yıl 3 bakanın katılımı ile temel atma töreni atılan havalimanı projesini üstlenen Koçoğlu, inşaat faaliyetini 1 yıl kadar kendi öz kaynakları ile karşıladı. Yapılan 50 milyon Euro’luk yatırımla 8 milyon metrekarelik proje alanında altyapı çalışmaları yapılırken bir yandan da kredi kuruluşları ile görüşmeler yapıldı. İkisi kamu, toplam 4 bankanın oluşturduğu konsorsiyum ile 236 milyon Euro’luk ön anlaşma imzalandı. Ancak, bir süre sonra, konsorsiyuma üye 2 özel banka projeye kredi sağlamaktan çekildi. Bu durum şirketin mali yapısını sarsmaya başladı.

Çukurova Havalimanı'nın temeli geçtiğimiz yıl 29 Mayıs'ta düzenlenen törenle atıldı.

OTEL VE HELİKOPTERİNİ SATTI
Koçoğlu, faaliyetlerini sürdürmek için, sahip olduğu otel, helikopter, gayrimenkul ve bir dizi aracı sattı. Ancak yine de sıkıntının önüne geçilemedi.  Haciz baskısı altına giren şirkete, mahkeme, hazırlanan bilirkişi raporu ve sunulan iyileştirme raporları sonrası tedbir kararı verdi; şirkete kayyum atandı. Kararla birlikte, şirket hacizlere karşı korumaya alınmış oldu. Mahkemenin tedbir kararı verdiği Koçoğlu, havalimanı projesini üstlenen şirket, bankalardan sağladığı desteği alamayınca ortak arayışlarına girişti; 3-4 firma ile görüşmüler yürütüyor.  

BANKALARA 87 MİLYON TL BORÇ 
Şükrü Koçoğlu’nun 1983’de kurduğu Koçoğlu İnşaat onlarca müteahhitlik projesini üstlendi. Mahkeme ile de paylaşılan bilgilere göre Koçoğlu’nun bugüne kadar üstlendiği 57 büyük projenin değeri 3.5 milyar TL. Geçtiğimiz yıl 264 milyon TL ciro elde eden şirketin aynı yıl içindeki kârı 76,8 milyon TL olarak gerçekleşti. Halen devam eden 16 büyük projesinin değeri 1 milyar 41 milyon TL olan Koçoğlu’nun bu projelerden sağlayacağı hak ediş tutarı ise 500 milyon TL seviyesinde. Piyasaya da borçları bulunan şirketin banka ve faktoring şirketlerine olan borcu 87 milyon TL seviyesinde.

OBAMA’NIN HELİKOPTERİNE BAKTI
Koçoğlu Grubu’nun ana işi inşaat olsa da, turizm, enerji ve havacılık sektörlerinde de faaliyetleri bulunuyor. Koçoğlu, 17 hava ambulansı ile Sağlık Bakanlığı’nın bu alandaki en büyük tedarikçisi olmuştu. Grup şirketleri Koçoğlu Havacılık ve Skyline Ulaşım A.Ş, ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye’ye yaptığı ziyarette helikopterine hangarlama hizmeti de vermişti.  TÜSİAD üyesi olan grubun kurucusu Şükrü Koçoğlu ise, uzun bir süre İNTES Başkanlığı yaptı, birçok kez ‘Vergi Onur Ödülü’ ile ödüllendirildi.

Koçoğlu İnşaat’ın devam eden en büyük 10 projesi:

*Çukurova Havalimanı 347 milyon Euro
*Isparta Kara Havacılık Okulu inşaatı: 149,7 milyon TL
*Sabuncabeli Tüneli İnşaatı: 75 milyon dolar
*Afyon Çay Barajı inşaatı: 83,5 milyon TL
*Çanakkale-Biga Taşoluk Sulama işi: 53,6 milyon TL
*Çorum Obruk Dutludere Sulama işi: 39,8 milyon TL
*Karaçam-Pamukova 2. Hat Demiryolu işi: 32,6 milyon TL
*Gökbel Barajı inşaatı: 27,6 milyon TL
*Ayvalık Belediyesi (Balıkesir) arıtma tesisi: 15,6
*Uzundere II HES projesi  inşaatı: 11,4 milyon TL


hurriyet

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.