Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Onuncu Kalkınma Planı’nda yer alan ‘Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı’nı değerlendiren İZODER Başkanı Ferdi Erdoğan, “Kalkınma Planı’nın öngördüğü süre içinde 6.5 milyon konutun ısı yalıtımının yapılmasıyla 46 milyar TL tasarruf elde edilecek, 51 bin kişiye yeni istihdam sağlanacak ve 125 milyon ton karbon salınımı engellenecek. Isı yalıtımıyla sağlanacak tasarruf miktarı, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşunun yıllık gelirinden daha fazla” dedi.
Başbakan Davutoğlu’nun, beraberindeki 11 bakanla açıkladığı ‘Onuncu Kalkınma Planı’nda yer alan konuların, ‘Öncelikli Dönüşüm Programları’ olarak 25 başlıkta listelendiğini ifade eden İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) Başkanı Ferdi Erdoğan, ‘Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı’nın, 9 başlığı kapsayan ilk pakette bulunmasının ise tüketici ve yalıtım sektörü için çok önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.
Yalıtım sektöründe artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak
Açıklanan programda, sorumlu kurumların ve takvimin belirlenmiş olmasının da büyük avantaj olduğunu ifade eden Ferdi Erdoğan, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen ‘Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı Eylem Planı’, binalarda enerji verimliliğinin itici gücü olan ısı yalıtımı sektörünü çok yakından ilgilendiriyor. Bu planın uygulanmaya başlanmasıyla, önemli adımların atılacağı yalıtım sektöründe hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” diye konuştu.
6.5 milyon konutun yalıtımıyla, Türkiye’nin en büyük kuruluşunun gelirinden daha fazla tasarruf sağlanacak
Sektöre ve ilgili kurumlara önemli sorumluluklar yükleyen eylem planı ile 2014-2018 sürecinde enerji yoğunluğunun yüzde 10 düşürülmesi ve mevcut konut stoğunun önemli bir kısmının yalıtımının hedeflendiğine dikkat çeken İZODER Başkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Temel amacı ülkemizdeki mevcut konut stoğunun yüzde 40’ının yalıtımının iyileştirilmesi olan program kapsamında, 6.5 milyon konutun ısı yalıtımının yapılması halinde 46 milyar TL tasarruf elde edilecek. Sağlanacak tasarruf, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ’ın yıllık net satış gelirinden (41 milyar 78 milyon TL) daha fazla olması da, ısı yalıtımının ülkemiz için ne kadar önemli bir konu olduğunu gösteriyor. Ayrıca sektördeki çalışmaların artmasından dolayı 51 bin 373 kişinin istihdamı sağlanacağı gibi, 125 milyon ton karbon salınımının engellenmesiyle çevreye de katkıda bulunulacak.”
Enerjiyi dışarıdan almamıza rağmen tüketimimiz Avrupa’nın 10 katı
“Enerjisinin yüzde 75’ini ithal eden bir ülke olarak, Avrupa’nın 10 katı kadar enerji tüketiyoruz” diyen İZODER Başkanı Ferdi Erdoğan, “Konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 80’i ise ısıtma ve soğutma amaçlı tüketiliyor. Ülkemizdeki yaklaşık 19 milyon konutun yüzde 85’inde ısı yalıtımının olmaması, enerjimizi nasıl boşa harcadığımızı ortaya koyuyor. Oysa ısı yalıtımı uygulamasının maliyeti bir binanın toplam inşaat maliyetinin yüzde 3 ila 5’i kadar. Yalıtım sistemi, sağlanan tasarrufla birkaç yılda maliyetini karşılayıp, binanın ömrü boyunca tasarruf sağlamaya devam ediyor. Bu programın, binalarda harcanan ısıtma enerjisinin, 2030’a giden yolda 70 kilowatt saat/metrekare-yıl miktarına ulaşılmasına da destek olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Ferdi Erdoğan, programın hedefe ulaşması için oluşturulan eylem planı çerçevesinde, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla sağlanacak güçlü bir yapı oluşturulacağını ve enerji verimliliği için finansman modelleri geliştirileceğini de vurguladı.
Erdoğan, ayrıca söz konusu rakamların, eylem planının tam anlamıyla yürürlüğe girmesi ve planda bahsedilen teşviklerin yerine getirilmesi halinde İZODER’in hazırladığı ‘2012-2023 Isı Yalıtım Planlaması Raporu’na dayanılarak elde edildiğini sözlerine ekledi.
milliyetemlak