İKTİDARDAKİ Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) bu taslağı “kiraların artışını önlemek için büyük adım” diye değerlendirmesine rağmen birçok istisnalara yer vermesi, çok sayıda soruları ise cevapsız bırakması dikkat çekti.
Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, “Almanya'daki kiracılar için iyi bir gün” diyerek, bu yasa sayesinde orta geliri olanların çok rağbet gören semtlerde de kirada oturabileceklerini vurguladı. Bakan, yasanın 2015'in başlarında yürürlüğe gireceğini aktardı.
YASA YÜRÜRLÜĞE GİRERSE
İktidar ortaklarının hazırladığı yasa yürürlüğe girerse şu değişikler söz konusu olacak:
Rağbet gören semtlerdeki bir daire yeniden kiralandığında o bölgedeki ortalama kira ücretinden en fazla yüzde 10 daha pahalı fiyata kiralanabilir. Ancak bu kısıtlama 'gergin konut piyasası' hakim olan bölgelerde geçerli olacak. Bu bölgeleri ise eyaletler kendileri belirlemek zorunda. Ayrıca kira artışındaki kısıtlama yeni inşa edilen evler, bunun yanı sıra geniş kapsamlı modernleştirmeye tabi tutulan ev ve konutlar için geçerli olmayacak. Muhtemelen sadece 1 Ekim'den itibaren inşaatları tamamlanan binalar 'yeni inşa edilen ev ve konutlar' olarak sayılacak.
2020 YILINA KADAR GEÇERLİ
Bakanlığa göre yeni inşaat fiyatın üçte birine tekabül eden tadilatlar 'geniş kapsamlı modernleştirilen' ev olarak kabul edilecek. Diğer bir detay ise kiraların yükselmesini önleme girişimi en fazla 10 yıl geçerli olacak. Çünkü yasa sadece 2020 yılına kadar geçerli, eyaletler ondan sonra en fazla 5 yıllığa daha uzatabilecek. Kiralamada aracı olanların komisyonunu ise aracıyı istihdam eden ödeyecek. Bakanlık, genelde ev veya daireyi kiralayanların aracının hizmetlerine başvurduğuna dikkat çekti.
Muhalefet partililer ise yasada bir çok istisnalara yer verilmesini eleştirerek, kiraları yükseltmek isteyenlerin başvuracağı yasadaki boşluklar olacağını vurguladı. Yasa taslağı, gelecek hafta Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmesi bekleniyor.
hurriyet