Yapılan değişiklikle pazar günleri AVM'lerin açık veya kapalı olması konusunda net bir cevap verilmezken karar valilere bırakıldı. Çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının teklifi ve yetkili idare görüşü doğrultusunda valilerce belirlenecek.
Süresiz indirimli satışlara yasak getiren yasayla AVM’lerin çalışma saatleriyle ilgili de önemli bir düzenlemeye gidildi. Buna göre, mesleğe, mevsime ve turizme özgü şartlar gözetilerek AVM’lerin bir kısmının ya da tamamının çalışma saatleri meslek kuruluşlarının teklifi ve yetkili idare görüşü doğrultusunda valilerce belirlenebilecek. Üst meslek kuruluşlarının ortak teklifi üzerine, faaliyet kollarına göre perakende işletmelerin çalışma saatlerinin bölge ya da ülke düzeyinde belirlenmesinde ise bakanlık yetkili olacak.
YÖRESEL RAF ŞARTI
Yasayla Türkiye genelinde sayıları 400’ü bulan AVM’lere yöresel ürün zorunluluğu da getirildi. Buna göre AVM’lerde mağazaların satış alanının en az yüzde 1’ine denk gelecek şekilde yöresel ürünler için yer ayrılacak. AVM’lerde satış alanının en az binde 5’ine tekabül eden alanın sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesi amacıyla ayrılması zorunlu olacak. Mahalli idareler ve meslek kuruluşları belli dönemlerde alışveriş festivali düzenleyebilecek. Bir son dakika önergesiyle de, başlangıç ve bitiş tarihi belli olmayan indirimler yapılamayacağı da yasaya eklendi.
AVM’LERE PERBİS TAKİBİ
Perakende işletmelerin açılış faaliyetiyle kapanışında gerekli başvuru ve diğer işlemlerin yapılması ve veri tabanının oluşturulması amacıyla kısa adı PERBİS olan Perakende Bilgi Sistemi kurulacak. AVM’lerde esnaf ve sanatkarlara rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek üzere toplam satış alanının en az yüzde 5’i oranında yer ayrılacak. AVM’lerde geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri icra edenlere kiraya verilmek üzere toplam satış alanının en az binde 2’si oranında yer ayrılacak. İşletmenin zincir mağaza sayılması için en az 5 şube şartı getirildi.
hurriyet