• BIST 2.785,16
  • Altın 1033.321
  • Dolar 17.912
  • Euro 18.2642
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 28 °C

Çin'in büyümesine "zayıf konut sektörü" engeli

Çin'in büyümesine "zayıf konut sektörü" engeli
Nordea Markets Kıdemli Analisti Zhuang, "Çin'de büyümenin yavaşlaması, konut sektöründeki durgunluktan kaynaklandı. Çin'de konut sektöründe istikrar yakalanması durumunda, bu yıl yüzde 7,5 düzeyinde belirlenen hükümetin büyüme hedefine ulaşılabilir" dedi.

Kıdemli Analisti  Amy Yuan Zhuang, Çin'de büyümenin yavaşlamasının, konut sektöründeki durgunluktan kaynaklandığını belirterek, "Çin'de konut sektöründe istikrar yakalanması durumunda, bu yıl yüzde 7,5 düzeyinde belirlenen hükümetin büyüme hedefine ulaşılabilir" dedi.
      
Dünyanın en büyük ekonomilerinden Çin'de, konut sektöründe devam eden zayıflıklar ekonomik büyüme üzerinde baskı yaratmaya devam ederken, analistler sektördeki sorunların düzelmesi durumunda hükümetin yüzde 7,5'lik büyüme hedefini tutturabileceğini, ancak sektördeki yapısal sorunların hemen giderilemeyeceğini ifade etti.
      
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Amy Yuan Zhuang, Çin ekonomisinin 2009 yılından bu yana zayıf büyüme sergilediğini dile getirdi.
      
Zhuang, ülkenin 3. çeyrekte yüzde 7,3 büyüyerek 2009 yılından bu yana en düşük büyümenin gerçekleşmesinin küçük çapta önlemler alınmasını sağlayacağını, ancak  faiz indiriminin söz konusu olmayacağını belirterek, konut sektöründe istikrar yakalanması durumunda bu yıl yüzde 7,5'lik büyüme hedefine ulaşılabileceğini savundu.
      
Çin'de büyümenin yavaşlamasının konut sektöründeki durgunluktan kaynaklandığını vurgulayan Zhuang, şunları kaydetti:
      
"Ancak önümüzdeki aylarda konut sektörü istikrar kazanacak ve böylece büyüme beklentilerin altında gerçekleşmeyecek. Çin'de tüketimin büyümeye katkısı yüzde 3,6 düzeyinde bulunuyor. Ayrıca, yatırımların yüzde 3 ve net ihracatın da yüzde 0,7 düzeyinde büyümeye katkısı var. Tüketim, mevsimsellikten dolayı düşük seyir gösteren perakende satışlar tarafından desteklenmedi. Bu nedenle de büyüme piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşse de hükümetin yüzde 7,5 olan hedefinin altında geldi. Ancak, konut piyasasındaki istikrarın sağlanması durumunda, küçük ölçekli gevşemelerle 2014 yılında söz konusu hedefin tutmasını muhtemel görüyoruz."
      
"Büyümenin 2014 yılında yüzde 7,3 olmasını bekliyoruz"
      
Royal  Bank of Scotland (RBS) Group Çin Başekonomisti Louis Kuijs de Çin'de konut sektöründeki yavaşlamanın yanı sıra zayıf şirket yatırımlarının da ülkedeki büyüme hızını olumsuz etkilediğini ifade etti.
      
Kuijs, ülkede iç tüketim ve ihracatın büyümeyi olumlu etkileyen en önemli faktörler olduğuna dikkati çekerek, "Biz, büyümedeki bu düşük seyrin devam etmesini bekliyoruz. Bununla birlikte, zayıf konut sektörünün 2015 yılında da Çin ekonomisi üzerinde bir yük olacağını düşünüyoruz" değerlendirmelerini yaptı.
      
Büyüme hızının düşük olacağı, ancak endişe verici bir seviyeye inmeyeceği yönündeki beklentilerini aktaran Kuijs, büyümenin 4. çeyrekte yüzde 7,2, 2014 yılının tamamında ise yüzde 7,3 düzeyinde gerçekleşebileceği öngörüsünde bulundu.
      
Kuijs, 2015 yılında ise Çin'in yüzde 7,2 büyümesini beklediklerini dile getirerek, ülkedeki zayıf büyümenin konut sektöründeki yavaşlamadan kaynaklandığını ve sektörde olumlu anlamda ani bir değişim olmayacağını kaydetti.
      
"Konut sektöründeki düşüş eğilimi devam edecek"
      
Capital Economics Çin Ekonomisti Julian Evans-Pritchard ise konut sektöründeki yavaşlamanın büyüme üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini belirterek, tüketim talebindeki olumlu seyir ve güçlü dış talebin, ülkenin durumunun korkulacak kadar kötü olmadığını gösterdiğini söyledi.
      
Sanayi sektöründeki büyümenin olumlu seyretmesini beklediklerini aktaran Evans-Pritchard, "Bununla birlikte, konut sektörünün hemen toparlanamayacağını düşünüyoruz. Hizmet sektöründeki hızlı büyümenin ise devam etmesini bekliyoruz. Sanayi ve hizmet sektöründeki olumlu gelişmelere rağmen, Çin'de büyümeye yönelik aşağı yönlü baskılar devam edecek. Bu zayıf seyir ise yüzde 7,5 düzeyindeki hükümetin büyüme hedefi için risk oluşturuyor. Ancak, Çin'de büyüme hedefi esnek ve her zaman değişebilir. Bu nedenle politika yapıcıların büyüme hedefine ulaşamama konusunda paniğe kapılmayacağını ve agresif bir tutum içerisinde olmayacaklarını düşünüyoruz" diye konuştu.
      
Evans-Pritchard, Çin'de bazı sektörlerin zarar gördüğünü, ancak iş piyasasının her zaman olumlu bir seyirde devam ettiğine dikkati çekerek, bazı sektörlerdeki aşırı yatırımın büyümeyi dengelediğini ve endişe edecek bir durum olmadığını sözlerine ekledi.
      
Capital Economics Asya Ekonomisti Mark Williams ise Çin'de sanayi sektöründe gelişme gözlenmesine karşın genel ekonominin düşüş trendinde olduğunu aktardı.
      
Konut sektöründeki düşüş eğiliminin devam edeceğini dile getiren Williams, yeni konut satışlarının da yeterli olmadığını, sektörde çabuk bir iyileşme ihtimalinin az olduğunu ifade etti.


AA

Bu haber toplam 835 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Japonlar sualtı şehri inşa edecek05 Aralık 2014 Cuma 07:25
  • İnşaat dünyası bir araya geldi05 Aralık 2014 Cuma 06:45
  • Papa ve Putin sektörü nasıl etkiler?05 Aralık 2014 Cuma 06:00
  • Türk iş adamlarına 7 ülkeden davet02 Aralık 2014 Salı 08:00
  • Yapısal çelik sektörü buluşuyor02 Aralık 2014 Salı 07:15
  • Akıllı Şehirler Zirvesi İstanbul'da26 Kasım 2014 Çarşamba 08:15
  • Konutder ve Nişantaşı Üniversitesi protokol imzaladı26 Kasım 2014 Çarşamba 08:00
  • Altın Genç Mimar Ödülü sahibini buldu21 Kasım 2014 Cuma 09:30
  • MAPIC’e JLL imzası21 Kasım 2014 Cuma 07:30
  • İnşaat durursa sanayi de durur!18 Kasım 2014 Salı 09:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2018 Haber İnşaat | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Haber Yazılımı: CM Bilişim