TÜBİTAK’ın İETT için gerçekleştirdiği “Metrobüsün Kapasite Artırımı ve Esnek Toplu Ulaşım Modeli” projesi kapsamında uygulanan toplu ulaşım modeliyle metrobüsteki yolcu yoğunluğu ve bekleme süresi azaldı. TÜBİTAK’a bağlı Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen proje çerçevesinde ilk olarak yolculuk analizleri yapıldı. Yolcuların hangi duraklarda binip hangi duraklarda indikleri, durakların yoğunluğu tespit edildi.
Metrobüslerin hızı ve duraklar arası mesafelerin belirlenmesinin ardından verilerin istatistiksel analizi, sistemin bilimsel yöntemlerle modellenmesi sonucu iki yeni hat devreye alındı. Proje yürütücüsü Fahrettin Eldemir, “İlk olarak ‘Otobüsleri hatlara daha uygun nasıl dağıtırız’ diye baktık. Hat kombinasyonlarını matematiksel modelin içine koyup bilgisayar yardımıyla çözüm istedik. Model bize yeni hatlar önerdi. En yoğun hatta, kapasitenin yüzde 108’ine çıkılan zamanlar oluyordu. Bu yoğunluk yüzde 94-95 civarında kalacak. En yoğun kesitteki istasyondaki yolcunun dolu olduğu için otobüse binememe durumu olmayacak” dedi.
İkinci aşama da başlıyor
Projenin ikinci aşaması kapsamında İstanbul’daki 750 toplu ulaşım hattının optimizasyon çalışmasına başladıklarını söyleyen İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, akıllı ulaşım konusunda TÜBİTAK’ın bilgi ve birikimlerinden yararlanmayı sürdüreceklerini söyledi.
haberturk