Eskişehir'de, inşasına gelecek yılının ilk çeyreğinde Anadolu Üniversitesi (AÜ) tarafından başlanıp, 2018'de tamamlanacak Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi'nde (URAYSİM), aynı yıl raylarda olması öngörülen milli Yüksek Hızlı Tren'in (YHT), Avrupa ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'nin trenlerinin test edilmesi planlanıyor.
AÜ Rektörü Naci Gündoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitesinin Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi (URAYSİM) Projesi'nin bulunduğunu belirterek, projenin AÜ, Eskişehir, Türkiye ve raylı sistemler açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
URAYSİM'in Türkiye'deki çeken ve çekilen hafif raylı sistem araçlarının, hızlı trenlerin, şehirlerarası trenlerin testinin yapılacağı bir merkez olacağını ifade eden Gündoğan, şöyle konuştu:
"Projenin 240 milyon bütçesi var. Tamamlandığında 1 milyar lirayı bulacak, bütçeye ulaşacak. Ova üzerinde bulunan Alpu ilçesinde 700 dönümlük bir alan AÜ'ye tahsis edildi. Merkezde 3 temel alanımız olacak. İdari binalar, test merkezi ve tezgahların bulunacağı alanlar bulunacak. 55-60 kilometre uzunluğunda raylar ve 3 lobtan oluşan test rayları var. En dışta bulunan alanda, Yüksek Hızlı Trenler test edilecek. Ortasında şehirler arası konvansiyonel hat trenleri, en içte de şehir içi hafif raylı araçlar test edilecek."
"Türkiye için ciddi bir kazanım olacak"
Gündoğan, URAYSİM'de çeşitli testlerin yanı sıra Ar-Ge çalışmalarının da yapılacağını bildirdi.
Bu kapsamda 20 genç akademisyenin Çek Cumhuriyeti, Almanya ve ABD'ye master ile doktora eğitimine gönderdilerini anlatan Gündoğan, şöyle devam etti:
"Akademisyenlerimiz 4-5 yıl içinde dönüp, merkezini kurulmasını sağlayacak. Onlar dönene kadar altyapıyı hızla tamamlamaya çalışıyoruz. 2015 yılının ilk çeyreğinde merkezin temelini atmayı planlıyoruz. 3-4 yıllık süreç içinde tamamlayacağız. Bu merkez, Türkiye için ciddi bir kazanım olacak. Bu coğrafyada bu tür testleri yapan merkez yok. En yakın merkezimiz, Çek Cumhuriyeti ve Almanya'da. Ortadoğu, Balkanlar ve Avrupa'da üretilen birçok vagonun ve trenin testini bu merkezde yapacağız. Ülkemize ciddi bir döviz girdisi olacak."
Gündoğan, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ'nin (TÜLOMSAŞ) 3 yılı içinde milli Yüksek Hızlı Tren üretme projesinin bulunduğunu hatırlattı.
Bu süre içinde test merkezimizi tamamlamak istediklerine değinen Gündoğan, "Milli Yüksek Hızlı Tren'in testini burada yapmayı planlıyoruz. Eskişehir, hızlı tren ile lokomotif üreten ve bunların testinin yapıldığı komplike bir merkez olacak. Ülkemizde raylı sistemler konusunda yetişmiş eleman yok. AÜ olarak bunun öncüsü olacağız. İTÜ ve ODTÜ'den de danışmanlık testi alıyoruz. Türkiye'nin 2023 yılına kadar demir ağlarla üretilmesini katkı sağlayacağız" diye konuştu.
htemlak