Bakan Elvan, kot düşürmenin söz konusu olduğunu söyledi. Sahada sondaj ve etüt çalışmalarının hâlâ devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, konumu sık sık tartışma konusu olan İstanbul’daki üçüncü havalimanı projesiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, bütçe görüşmelerinde Bakan Elvan’a ihaleyi alan 5’li konsorsiyuma 2 milyar Euro fayda sağlayacağı öne sürülen havalimanının kotunun (seviye) 105 metreden 75 metreye düşürülüp düşürülmeyeceği iddialarını sordu. İhaleyi alan konsorsiyumla yapılan sözleşmede havalimanı kotunun değiştirilebileceği hususunun da yer aldığını belirten Elvan, teknik düzeyde kotta düşürmenin söz konusu olacağını kaydetti. Bu konuda Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) çalıştığını belirten Elvan, “Konsorsiyumun bize taahhüt ettiği yatırım miktarı 10 milyar Euro. Bu yatırımı gerçekleştirmek zorunda. Grup, 10 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yapmak zorunda kalacak.” ifadelerini kullandı.
“Yer teslimi yapıldı mı?” sorusuna Elvan şu şekilde cevap verdi: “DHMİ Genel Müdürlüğü’müz bildiğimiz kadarı ile yer teslimi ile ilgili yazısını yazdı. Ancak, burada ormandan henüz alınmayan kesimler var. Onun devri gerekiyor. Sahada çalışmalara başlamadılar. Şu anda firma, özellikle bu bölgede sondaj ve etüt çalışması yapıyor. Zeminin durumu son derece önemli. Zemin yapısını ortaya çıkarmadan nasıl bir yöntemle ne şekilde yapacağını ortaya koymada zorlanıyor.” karşılığını verdi.
Muhalefet milletvekillerinin 3. havalimanının yapılacağı yerle ilgili eleştirilerini de cevaplayan Elvan, bölgenin 40-50 yıldan beri açılan çukurlarla delik deşik edildiğini, arazinin önemli bir kesiminin bataklığa döndüğünü söyledi. Üçüncü havalimanıyla bölgenin önemli ölçüde ıslah edileceğini öne süren Elvan, kesilecek ağacın en az 5-10 katı ağaç dikileceğini ifade etti. Elvan, basında çıkan iddiaları yalanlayarak havalimanının yapılacağı yerin değişmeyeceğini söyledi. Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olarak nitelendirilen üçüncü havalimanı, 22 milyar 152 milyon Euro bedel karşılığında Cengiz-Limak-Kalyon-Mapa-Kalyon Konsorsiyu-mu’na 2013’te ihale edilmişti.
Tünel de, 3. köprü de trafik sorununu çözmez
Bakan Lütfi Elvan, 2015 bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, “Avrasya Tüneli’ni de yapsak, üçüncü köprümüz de tamamlansa, iki köprü de tamamlansa, halen İstanbul’un trafik sorununu çözmüş olmayız.” dedi. Buna gerekçe olarak da günde 1,5 milyon insanın Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Asya’ya geçmesini göstererek bununla ilgili önümüzdeki günlerde İstanbul’a yönelik projeler yapılacağını sözlerine ekledi. Kocaeli ve Sakarya’da yoğun bir biçimde trafiğin olduğunu ve İstanbul’a günde 150 bin aracın girdiğini belirten Elvan, mevcut otoyolu ve D100’ün, ihtiyacı karşılamadığını ifade etti. Bakan, Sakarya Akyazı’dan başlayıp Kocaeli’nden Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne, oradan Paşaköy-Odayeri-Tekirdağ Kınalı’ya kadar olan kesimin otoyol projesini bir an evvel bitirmek istediklerinin altını çizdi. Odayeri-Kınalı ve Sakarya Akyazı-Kurtköy arası otoyol ihalesine çıktıklarını açıklayan Elvan, dolayısıyla İstanbul yolunu kullanmaya ihtiyaç kalmayacağını söyledi.
Asrın projesinin niye bitmediğini izah edemedi
Temeli 6,5 yıl önce atılmasına ve ihale bedelinden 3 kat fazla para harcanmasına rağmen bitirilemeyen Bakü Tiflis Kars Demiryolu Projesi’yle ilgili Zaman’ın önceki gün manşetten verdiği haber, Meclis’te de yankı buldu. Muhalefet milletvekilleri, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Bakan Lütfi Elvan’ı konuyla ilgili soru yağmuruna tuttu. Sorulara cevap veren Elvan, demiryolu projesi için bugüne kadar 440 milyon dolar harcandığını, projenin yüzde 83 oranında bitirildiğini, kalan yüzde 17’lik kısmının 2015 sonuna kadar bitirileceğini öne sürdü. Altyapı işlerine yaklaşık maliyetin 12 katı yüksek fiyat veren şirkete ihalenin neden verildiğinin sorulmasıyla Elvan, ihale tekliflerinde belirli kalemlere çok yüksek, bazılarına çok düşük teklif verilmesinin kanayan yaraları olduğunu belirtti. Elvan, sözlerine şunları ekledi: “Sadece demiryolu değil karayolu gibi birçok kamu yatırımında geçerli bir problem bu. 2013’te kamu ihale sisteminde bir nebze de olsa tedbir aldık. Ama bu sorun tam manasıyla çözülmedi.” dedi.
haberturk